Czekolada to przysmak niejednego z nas. Większość ludzi kojarzy ją z pysznością zawiniętą w błyszczący, srebrny papierek. Lubimy też czekoladowe ciastka, batony lub lody. Niektórzy odkrywają ją również jako składnik peelingu, mydła, a nawet piwa. Któż z nas nie skusiłby się na czekoladowy masaż? Napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca dopiero w XV wieku przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb z jednej ze swoich wypraw. Następnie minąć musiało kilkaset lat, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Co więcej, oprócz tego, że jest pyszna, czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu.
Uczniowie klasy IV przysłali swoje propozycje czekoladowego szaleństwa. Ryś przygotował przepyszną czekoladę na gorąco. Do Amelki uśmiecha się tabliczka czekolady, a Lenka zanurzyła owoce w roztopionej czekoladzie. Mniam…