Jak ważne jest zjedzenie śniadania swoich kolegów przekonywali gimnazjaliści. 7 lutego przygotowali płatki śniadaniowe na mleku i częstowali nimi uczniów. 8 paczek płatków śniadaniowych, przekazanych szkole przez Bank Żywności, ledwo starczyło dla wszystkich chętnych.

Pamiętajcie: Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój. Wykazano, że osoby, które jedzą poranny posiłek są mniej podatne na depresję, milsze dla otoczenia, odporniejsze na stres, a ich układ immunologiczny działa efektywniej, co oznacza, że rzadziej chorują.

Jak prawidłowo skomponować śniadanie? Przede wszystkim należy zatroszczyć się o to, aby w skład śniadania wchodziły produkty, które podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na wiele godzin. Mogą to być musliniesłodzone płatki śniadaniowe, pieczywo razowe, jogurt, kefir, maślanka, mleko, ser twarogowy, niewielka ilość sera żółtego, chuda wędlina, jajka czy ryba. Do tego należy zjeść warzywa, owoce lub wypić szklankę, najlepiej świeżo wyciśniętego soku.