We wtorek, 15 września uczniowie klasy drugiej i trzeciej, uczestniczyli w warsztatach kulinarno-artystycznych „Suwalskie Smaki” w Kopanicy. Bardzo miło przywitały nas panie: Justyna, Miśka i Janka oraz pan Wojtek. Na początku obejrzeliśmy prezentację dotyczącą działalności Fundacji Teen Ranch, która była organizatorem warsztatów, jak również zapoznaliśmy się z regionalnymi potrawami Podlasia i Suwalszczyzny. Jeden zespół ubrany w fartuszki wziął się za robienie pierogów, a drugi zespół wypalał wzory na podkładkach z drewna. W czasie, kiedy gotowały się nasze pierogi, odwiedziliśmy pana Zdzisława , gdzie można było kupić pamiątki. Wreszcie nadszedł czas na degustację naszych dań. Były znakomite! Oprócz pierogów można było zjeść kanapkę ze smalcem i ogórkiem małosolnym oraz napić się pysznego kompotu. Na koniec czekała wszystkich zabawa na świeżym powietrzu. Była gra w piłkę nożną, koszykówkę, siatkówkę, bilard, piłkarzyki, skoki na trampolinie. Dziękujemy całej ekipie Teen Ranch za zaproszenie i fantastyczną zabawę, a naszej Radzie Rodziców za opłacenie autokaru.